EOTRH (Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis) is een aandoening van het gebit waarbij met name de snijtanden zijn aangedaan. Heel soms spelen de haaktanden en eerste kiezen ook een rol in het ziekteproces.
Met name oudere paarden kunnen last hebben van EOTRH en daarnaast wordt de ziekte opvallend veel bij IJslanders gezien.
Bij EOTRH lost een deel van de tand op door osteoclasten (cellen die de tand ‘opeten’). Daarnaast vindt er veel afzetting van cement plaats, met name rond de wortels van de tand. Cement is onderdeel van de normale tandstructuur, maar de hoeveelheid die bij EOTRH gezien wordt is overmatig. Dit wordt hypercementose genoemd. Hierdoor kunnen dikke bobbels boven de tand ontstaan en op een röntgenfoto is een duidelijke verdikking van de tandwortel te zien.
Daarnaast kunnen ze wat schokkerig zijn met eten (bv gooien met het hoofd), veel speekselen en overmatig tandsteen hebben. Soms is er boven de tand een puntje te zien, een zogenaamd fistelkanaal die over het algemeen aangeeft dat er sprake is van ontsteking in de tand.
Het vervelende aan EOTRH is dat een precieze oorzaak niet bekend is. De enige oplossing is het trekken van de aangedane tanden, met als belangrijkste doel het wegnemen van de pijn en ontsteking. Voordat dit gedaan wordt, wordt altijd een röntgenfoto gemaakt van het gebit om te beoordelen welke elementen zijn aangedaan. De combinatie van het klinisch beeld (beeld in de mond) en de röntgenfoto’s bepalen welke tanden getrokken moeten worden.
Pony met EOTRH in een vergevorderd stadium.
EOTRH op de röntgenfoto. hierbij is een combinatie te zien van hypercementose en activiteit van osteoclasten. De hypercementose zorgt voor de grote bulten op de wortel van de tand, daarnaast zijn er zwarte zones van tandoplossing te zien (pijltjes).
Ander voorbeeld van EOTRH, waarbij met name hypercementose aanwezig is. Dit is extra afzetting van cement rond de wortels van de tand. De twee binnenste tanden zijn nog goed, de buitenste tanden zijn aangetast.
Voorbeeld van een getrokken snijtand met EOTRH (links) in vergelijking met een gefractureerde snijtand van een 9-jarig paard zonder EOTRH met een wortel die normaal van grootte/dikte is (rechts). De wortel zit in beide gevallen aan de bovenkant (zie pijl), de onderkant is de kroon. De wortel van de snijtand links is vele malen dikker dan de wortel van de snijtand rechts.
4 maanden na extractie van alle snijtanden, omdat EOTRH in een vergevorderd stadium op elke snijtand aanwezig was. Het paard doet het goed en is een stuk levendiger geworden. Het weefsel is mooi genezen.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Neem gerust contact op met de kliniek.
Op werkdagen van 8.00-17.00 uur bereikbaar en voor uitsluitend spoedgevallen staan wij 24/7 voor u klaar.