30-09-2019 

Een content subheading

Het einde van de zomer nadert en de meeste paarden staan op een kale wei of krijgen ruwvoer op de paddock. Bij opname van gras van een kale weide wordt de graspol inclusief de wortel (en het zand) opgenomen. Bij ruwvoer vanaf de grond kan ook zand worden opgenomen.

"Paarden met EOTRH hebben vaak moeite met het doorbijten van hard voedsel."

De opname van zand brengt risico’s met zich mee. De voornaamste problemen zijn:

  • Koliek
  • Diarree
  • Vermageren

De ernst en de mate van deze symptomen kan verschillen en is niet altijd duidelijk te relateren aan een zandprobleem.

Bij de opname van kleine hoeveelheden zand, kan het paard dit doorgaans via de mest afvoeren. In sommige gevallen hoopt het zich op in de dikke- en blinde darm en veroorzaakt het problemen. De wand van de darm kan door de schurende werking van het zand worden beschadigd, waardoor de opname van voedingstoffen verminderd is en het paard vermagerd. Daarnaast kan er verstopping optreden en/of de beweging van de darmen kan worden belemmerd. Bij verminderde beweging van de darm, zal er zich snel meer zand ophopen door een verminderde afvoer met gasophoping als gevolg.

Diagnose stellen:
Als eigenaar kun je de mest van je paard zelf testen, door enkele mestballen in een handschoen te doen en deze aan te vullen met water. De handschoen dient opgehangen te worden en al snel zie je dat het aanwezige zand (het zwaarste bestandsdeel) naar de vingertoppen zakt. Let op: indien er geen zand in de toppen zit, betekent dit niet per definitie dat er geen zand in de mest zit. Zand wordt namelijk ongelijkmatig uitgescheiden. Om deze reden is het van belang de mest enkele achtereenvolgende dagen te testen.Behandeling:
Het behandelen van paarden met zand in de darm is lastig. Het operatief verwijderen brengt grote risico’s met zich mee. Bij een groot paard kan er zich tot wel 50kg aan zand ophopen in de darm. Ondanks de grote voorzichtigheid van de chirurg tijdens het operen is het risico op het scheuren van de al zwakke/beschadigde en zware darm bij het uit de buik halen groot.

Voorkomen:

  • Zet uw paard niet op een te schrale weide.
  • Voorkom verveling: geef uw paard iets te doen in de paddock (ruwvoer, speeltje)
  • Indien je buiten ruwvoer geeft, zorg dan voor een harde (stenen/rubberen) ondergrond, zodat het paard bij het eten geen zand kan opnemen.
  • Laxerend voeren: psylliumzaad, is zaad van de weegbree en wordt in de volksmond vlozaad genoemd. Je kunt dit bijvoeren al dan niet verwerkt als voer/supplement. Zodra het psylliumzaad in contact komt met water ontstaat er een dikke slijmerige massa die het zand mee naar buiten sleept. Het is daarbij van belang dat het paard de beschikking heeft over voldoende drinkwater.

Supplementen voor het voorkomen van zand in de darmen hebben wij standaard op voorraad en kunt u ten alle tijden bij ons ophalen.
Wilt u er zeker van zijn dat u niet misgrijpt? Geef dan van te voren even een telefoontje, dan zetten we het direct voor u klaar.

Deel nieuwsbericht

ACTUEEL

Bekijk de andere berichten

Kunnen wij u ergens anders mee helpen?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Neem gerust contact op met de kliniek.
Op werkdagen van 8.00-17.00 uur bereikbaar en voor uitsluitend spoedgevallen staan wij 24/7 voor u klaar.