14-06-2018

Een content subheading

Recent is er in de Nederlandse fokkerwereld onrust ontstaan rond het syndroom genaamd WFFS. Dit is een zgn. autosomaal recessieve genetische afwijking. 

"Voor deze aandoening bestaan geen behandeling, preventie hiervan is daarom des te belangrijker!"

Dat betekent dat de aandoening niet geslachtsafhankelijk is en dat het pas voor kan komen indien beide ouders, dus zowel de hengst als de merrie, drager zijn van het desbetreffende gen. Indien het veulen van beide ouders het gemuteerde gen doorgegeven krijgt ontstaan de problemen.

De veulentjes kunnen te vroeg – of dood – worden geboren of de symptomen worden vlak na de geboorte zichtbaar. Slappe veulentjes met hyperextensie (overstrekken) van de gewrichten en een zeer broze huid die gemakkelijk scheurt. Doorgaans krijgen de veulens te maken met infecties van de wonden en moeten zij binnen 1-2 weken worden geëuthanaseerd of komen zij te overlijden.

Voor deze aandoening bestaan geen behandeling, preventie hiervan is daarom des te belangrijker! Een paard die drager is van het gen zal geen problemen ervaren en normaal functioneren. Echter wanneer het dier wordt ingezet in de fokkerij, kan het syndroom voorkomen bij de nakomeling.

Gelukkig is het testen op dit gen mogelijk en niet al te ingewikkeld. Hiervoor sturen we bloed, sperma of haren (met haarzakjes!) naar een gespecialiseerd laboratorium. Het is verstandig zowel hengsten als ook merries te testen om de veiligheid omtrent het WFFS van de nieuwe en toekomstige veulens te garanderen. Na 10 werkdagen kunnen we dan de uitslag verwachten van het laboratorium of uw hengst of merrie drager is van het gen of niet.

Deel nieuwsbericht

ACTUEEL

Bekijk de andere berichten

Kunnen wij u ergens anders mee helpen?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Neem gerust contact op met de kliniek.
Op werkdagen van 8.00-17.00 uur bereikbaar en voor uitsluitend spoedgevallen staan wij 24/7 voor u klaar.