De officiële naam van straalkanker is chronische proliferatieve pododermatitis (onthouden voor scrabble!), of te wel: een ontsteking van de lederhuid.
De achtervoeten zijn hierbij vaker aangetast dan de voorvoeten en niet zelden wordt ook de hiel en de wand betrokken in het ontstekingsproces.
Bij deze aandoening zien we dat de lederhuid gaat verdikken en wat ‘sponsig’ gaat aanvoelen. In een verder stadium kunnen er weefsel woekeringen gevormd worden. De stralen kunnen enorm gaan stinken en wanneer de smid bekapt, kan het onderliggende weefsel ook sterk gaan bloeden door een verhoogde doorbloeding in dit afwijkende weefsel. Ook typisch is wanneer de haren rond de kroonrand warrig rechtop gaan staan (zie foto’s onderaan).
Het is een chronische aandoening en de kans dat het zonder behandeling verdwijnt is erg klein. Het is nog niet helemaal duidelijk wat nu precies de oorzaak is van deze aandoening, maar als predisponerende factoren worden ras, genetica, slechte stalhygiëne (natte en vuile bodem) en slechte hoefverzorging genoemd.
De behandeling bestaat uit het wegsnijden van de slechte hoorn tot op het gezonde weefsel, in combinatie met lokaal of systemische toediening van corticosteroïden (ontstekingsremmers). Meestal wordt de voetbehandeling in samenwerking gedaan met de hoefsmid. Vaak moet het wegsnijden van verkeerd weefsel meerdere malen herhaald worden, waardoor de behandeling een langdurig en intensief proces is. Hierbij wordt de voortgang dan ook nauwkeurig gemonitord. De voet of voeten moeten in het verband en op rust zolang de wonden in de straal nog niet geheel zijn genezen. Dit maakt dat ook geduld en doorzettingsvermogen een belangrijk onderdeel van de therapie uitmaken. Het spreekt voor zich dat hoe vroeger wordt ingegrepen, hoe meer kans op een goede uitkomst van de behandeling. Dus houdt de voeten schoon, de box netjes en trek aan de bel wanneer u twijfelt of vraag het uw hoefsmid.
Dag 0: Dit is een typisch beeld voor een paard met straalkanker. Zoals u kunt zien is er overmatig (hoorn)weefsel aanwezig rond de stralen en ook de kenmerkende rechtstaande haren in de kootholte zijn duidelijk zichtbaar. Bij dit paard zou zelfs kunnen worden vastgesteld dat een deel van de wand ook aangetast is.
Dag 1: De behandeling wordt gestart. Al het ongezonde weefsel wordt grondig weggesneden tot op het gezonde weefsel. Dit is een noodzakelijke stap in de behandeling van straalkanker. Door het ongezonde weefsel weg te snijden, maken we plaats voor nieuw, gezond weefsel. De voet wordt na deze ingreep ingepakt in een verband dat regelmatig moet worden verschoond.
Week 3: Na ongeveer drie weken zagen wij dat er toch nog een stukje onregelmatig weefsel gevormd werd ter hoogte van de straal. Dit hebben wij opnieuw weg moeten snijden tot op de gezonde lederhuid. Dit toont aan dat het zeer belangrijk is dat de paarden nauwkeurig gemonitord worden gedurende de volledige behandeling en zelfs na de behandeling. Ook na deze behandeling moet het paard in het verband zodat er tegendruk gegeven wordt en de wonde mooi schoon blijft.
Week 5: Zoals de foto toont heeft de gezonde lederhuid heeft een mooi stuk hoornweefsel gevormd dat de straal bekleed. De stukken hoorn zitten mooi vast en er zijn geen onregelmatige stukken meer waar te nemen. Verband is in dit stadium niet meer noodzakelijk maar het is heel belangrijk dat de voet mooi schoon gehouden wordt. Dit wordt in sommige gevallen, in overleg met de smid, gedaan door middel van een verbandijzer. Het ‘flossen’ van de straalgroeve, het regelmatig uitkrabben van alle hoeven en een schone stal zijn hierbij essentieel.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Neem gerust contact op met de kliniek.
Op werkdagen van 8.00-17.00 uur bereikbaar en voor uitsluitend spoedgevallen staan wij 24/7 voor u klaar.