29-08-2017

Een content subheading

Overal om ons heen zien we veulentjes verschijnen en met dit mooie weer al lekker ravotten en slapen in de wei. Zolang alles goed gaat en veulentjes gezond en volledig worden geboren is het heerlijk om dat jonge spul rond te zien dartelen. 

"Vrijwel alle paarden in Nederland hebben wormen en wormlarven in hun lichaam.  Zolang dit aantal beperkt blijft levert dit geen gezondheidsrisico’s bij het volwassen paard op."

Echter liggen verschillende gevaren op de loer en zijn pasgeboren dieren een makkelijke prooi.

In dit stukje willen we jullie attenderen op het gevaar dat worminfecties met zich mee kunnen brengen. En – belangrijker nog – hoe beschermen we ons nieuwe kroost?

Vrijwel alle paarden in Nederland hebben wormen en wormlarven in hun lichaam.  Zolang dit aantal beperkt blijft levert dit geen gezondheidsrisico’s bij het volwassen paard op. Bij een forse worminfectie daarentegen kunnen paarden last krijgen van koliek, diarree en conditieverlies. Met behulp van een correct ontwormingsbeleid in combinatie met mestonderzoeken kunnen problemen voorkomen worden. Daarnaast bouwt het volwassen paard tegen een aantal wormsoorten een afweer op. Het pasgeboren veulen heeft deze afweer nog niet. Daarom is het van belang een apart ontwormingsbeleid voor veulens te hanteren. Het advies luidt dan ook om veulens periodiek te ontwormen en dus niet op basis van een mestonderzoek, in tegenstelling tot de volwassen paarden.

De belangrijkste wormen in de veulentijd zijn de veulenworm (Strongyloides westeri) en de spoelworm (Parascaris equorum). Voor een meer gedetailleerde uitleg over de cyclus van de wormen zelf en hun symptomen, verwijzen wij u graag naar onze website.

Ons  advies is om de merrie vlak voor het veulenen te ontwormen met een ontwormingsmiddel met als werkzaam bestanddeel ivermectine. Daarnaast is het dagelijks verwijderen van mest uit de stal een onderdeel van de bestrijding en preventie van wormen.

Ontwormings advies veulens:
Leeftijd?              Werkzame stof?                        Tegen welke worm?
14 dagen*            Ivermectine*                              Veulenworm*
3 maanden          Pyrantel                                      Spoelworm
5 maanden          Pyrantel                                      Spoelworm
7 maanden          Pyrantel dubbele dosis            Spoelworm en Lintworm
9-11 maanden    Ivermectine of moxidectine     Bloedwormen en/of grote Strongyliden
t/m 3 jaar            Ivermectine of moxidectine (minimaal 4x per jaar) Bloedwormen en/of grote Strongyliden

* Indien de merrie ontwormd is ongeveer een week voor de partus of op het moment van de partus, is ontworming op dit moment niet noodzakelijk.

Tot slot!

Het is belangrijk om te weten dat je een veulen tot een leeftijd van zes maanden geen ontworming kunt geven met als werkzame stof moxidectine (equest). Dit middel kan bij veulen in de hersenen komen en veroorzaakt ernstige neurologische problemen.

Met een goed beleid en management kunnen vele problemen worden voorkomen. Voor vragen of onduidelijkheden omtrent ons advies kunt u altijd contact opnemen via 0227-581238 of info@paardenkliniekhollandskroon.nl

Deel nieuwsbericht

ACTUEEL

Bekijk de andere berichten

Kunnen wij u ergens anders mee helpen?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Neem gerust contact op met de kliniek.
Op werkdagen van 8.00-17.00 uur bereikbaar en voor uitsluitend spoedgevallen staan wij 24/7 voor u klaar.