Chiropractie

Chiropractie is een manuele therapie die zich richt op de behandeling van de wervelkolom en het bekken.

Naast dat de wervelkolom stabiliteit geeft aan het lichaam, bewegingen als draaien en buigen mogelijk maakt, loopt er door de wervelkolom een deel van het centraal zenuwstelsel: het ruggenmerg. Daarnaast zijn er uittredende zenuwen uit de wervelkolom die spieren en organen aansturen.
Indien er een (of meerdere) blokkade(s) in de wervelkolom zijn, is de mobiliteit van de betreffende  wervel(s) verminderd en de zenuwgeleiding verstoord. Blokkades kunnen naast lokale stijfheid van gewrichten en spieren, ook pijn veroorzaken.
Een chiropractische behandeling creëert de juiste voorwaarden voor het maximaal herstellend vermogen van het paard. Blokkades van de wervelkolom worden opgeheven, waarmee de mobiliteit terugkeert en de zenuwgeleiding naar de betreffende spieren en organen hersteld.

Hoe ziet een chiropractie consult eruit?
Alvorens de behandeling is het belangrijk om meer informatie te krijgen over het gebruik van het paard, problemen waar ruiter en paard tegenaan lopen en eventuele blessures. Vervolgens zal het paard in stand en in  beweging beoordeeld worden om zo meer inzicht te krijgen in de bouw van het paard en het functionele gebruik hiervan. Na het inwinnen van deze gegevens zal een gerichte chiropractische behandeling plaatsvinden.

De behandeling wordt uitgevoerd door onze dierenarts Wanda Genzel, zij heeft de chiropractie opleiding Focus on the Equine Spine (FES) behaald.

Bekijk de andere diensten