Orthopedie

Helaas komen problemen aan het beenwerk veel voor bij paarden. Niet alleen voor sportpaarden is goed beenwerk belangrijk om optimaal te kunnen presteren, maar ook voor recreatief gebruik is het bewegingsapparaat van groot belang. U bent bij ons aan het juiste adres voor kreupelheden en problemen van de benen, hals, rug of bekken. Op de kliniek beschikken wij over een overdekte hal met harde en zachte volte, rijbak en een verharde rechte lijn, om uw paard of pony zo uitgebreid mogelijk te kunnen onderzoeken.

Bij een kreupelheidsonderzoek zullen we eerst goed naar paard kijken, zowel in stilstand als in de beweging. Als we niet direct een oorzaak zien die de kreupelheid verklaart, is het soms nodig om door middel van een verdovingsonderzoek de locatie van de pijn te vinden. Meestal beginnen we hierbij met verdoven van de zenuwbanen onderin het been. Als we weten in welk gebied de oorzaak van de kreupelheid zit, dan kunnen we met behulp van röntgenfoto’s en echografisch onderzoek de oorzaak opsporen. Hiervoor hebben wij moderne röntgen- en echografie apparatuur ter beschikking.

Veel voorkomende problemen bij het paard zijn onder andere ontstekingen of slijtage van een gewricht, bijvoorbeeld door artrose, en peesblessures. De beste behandeling voor de blessure is uiteraard afhankelijk van de diagnose die er gesteld wordt en zal per situatie verschillen. Dit geldt ook voor het verdere behandel- en revalidatieplan, dit zullen we altijd in overleg met u op maat maken.

In sommige gevallen is het noodzakelijk om een gewricht of peesschede te behandelen met medicatie, om bijvoorbeeld de ontsteking te remmen. Dit kan bestaan uit farmaceutisch bereide ontstekingsremmers, zoals corticosteroïden, maar er kan ook gebruikt gemaakt worden van lichaamseigen ontstekingsremmers. Voor deze zogenaamde ‘IRAP’ (Interleukin-1 Receptor Antagonist Protein) behandeling nemen wij bloed af van uw paard en kunnen we dit op de kliniek zodanig verwerken dat er een lichaamseigen ontstekingsremmer overblijft. Het grote voordeel van IRAP is dat dit minder risico op bijwerkingen heeft, vaker gebruikt kan worden en geen doping is.

Voor peesletsels is het in specifieke gevallen aangewezen de genezing te bespoedigen met behulp van ‘Platelet Rich Plasma’ (PRP, ofwel plaatjesrijk plasma). Bij de PRP-behandeling wordt bloed van het paard afgenomen en de bloedplaatjes uit het bloed gefilterd. De PRP die zo ontstaat kunnen we onder echogeleiding in de het peesletsel aanbrengen. De bloedplaatjes bevatten zeer veel groeifactoren dat het herstel van de pees stimuleert.

Verder hebben we ook de beschikking over kant- en klare stamcel preparaten, voor zowel gewrichten als pezen. De stamcellen voor pezen zijn gecombineerd met PRP om extra groeifactoren aan te brengen in de pees. De stamcellen zelf zorgen vooral voor een betere aansturing van het herstelproces, wat zich uit een betere kwaliteit van het herstelde peesweefsel. De kwaliteit van het herstelde weefsel is vooral van belang omdat pezen elastisch zijn en het littekenweefsel meestal een stuk stugger is. Hierdoor wordt de kans op het ontstaan van een volgende peesblessure, meestal net boven of onder het litteken, een stukje groter. Helaas kunnen de stamcellen niet een (chronisch) beschadigde pees weer als nieuw maken.

Daarnaast hebben we ook de beschikking over stamcellen voor gebruik in gewrichten, bijvoorbeeld bij artrose. Deze stamcellen vormen geen nieuw kraakbeen zoals veelal gedacht wordt, maar ze hebben vooral een ontstekingsremmende werking met zeer weinig risico op bijwerkingen. Wel stimuleren ze het herstel bij schade aan het gewricht. Deze stamcellen komen van een donor paard. Het is ook mogelijk om lichaamseigen stamcellen in te zetten. Hiervoor moeten we een stukje vetweefsel naast de staartbasis verwijderen. Dit sturen we op naar een gespecialiseerd laboratorium dat hieruit stamcellen gaat filteren en kweken. Met 14 dagen krijgen we dan een lichaamseigen stamcel preparaat terug gestuurd dat klaar is voor behandeling van het gewricht. Deze stamcellen hebben vooral een betere herstellende functie in het gewricht in vergelijking met de kant en klare preparaten.

In weer andere gevallen kan gekozen worden voor een laserbehandeling om de genezing van de peesblessure te bespoedigen. Wij beschikken op de kliniek over een high power laserapparaat voor de behandeling van verschillende problemen. Lasertherapie werkt met laserstraling, dit heeft een ontstekingsremmende werking en zorgen voor toename van de celdeling en celactiviteit. Ook zorgt het door middel van opwarming van het weefsel dat de doorbloeding toeneemt, hierdoor stimuleert deze therapie het herstel van blessures. Lasertherapie is een zeer goede behandelmethode voor peesblessures maar werkt ook zeer goed bij het herstel van nare wonden of bijvoorbeeld kloven in de mondhoeken. Het nadeel van lasertherapie is dat er meestal intensief behandeld moet worden om resultaat te bereiken. Vaak 2 keer per week en soms zelfs dagelijks. U kunt uw paard hiervoor ook bij ons op de kliniek stallen. De laser kan tevens ook ingezet worden om wondgenezing te bevorderen. 

De behandeling van een orthopedisch probleem gaat vaak gepaard met een aangepast beslag. Hoe dit beslag precies wordt aangepast is afhankelijk van het type letsel. Dit kan gebeuren in overleg met uw eigen hoefsmid, maar het is ook mogelijk een afspraak te maken bij onze hoefsmid op de kliniek (voor meer informatie zie tabje hoefsmid).

Bekijk de andere diensten