Gynaecologie

Tijdens het voortplantingsseizoen bieden wij merriebegeleiding aan bij ons op de kliniek. Van 14 maart tot 1 september is er dagelijks een inloopspreekuur van 8.00 tot 8.30 uur op de kliniek in Middenmeer. 
Het is tevens mogelijk om een afspraak te maken voor merriebegeleiding op onze dependance in Wijdewormer. 

Door middel van echografisch onderzoek kan bepaald worden hoe ver de merrie in de cyclus is. Er wordt hierbij gelet op de structuur van de baarmoeder en baarmoedermond en de activiteit van de eierstokken. Op basis van deze informatie wordt een inschatting gemaakt van het moment van de eisprong en daardoor kan het meest geschikte moment voor de inseminatie bepaald worden. 

Iedere merrie krijgt haar eigen merrie kaart waarop bij elke echo de status van de cyclus en eventuele bijzonderheden, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van cystes, genoteerd zullen worden.

Zodra de merrie geïnsemineerd is en de eisprong heeft plaatsgevonden, kan er ongeveer 17 dagen na de eisprong gescand worden op dracht. Indien de merrie drachtig is, is het verstandig om rond de 30 dagen dracht een extra controle in te plannen aangezien 10% van de drachtige merries vroeg in de dracht kunnen opbreken. Tevens kan er bij deze tweede drachtcontrole de hartslag van het embryo in beeld gebracht worden. Wij adviseren een laatste controle rond 42 dagen dracht (6 weken). Indien de merrie de vrucht na dit tijdstip verliest, kan het vruchtje reeds met het blote oog worden gezien. 

Indien de merrie geïnsemineerd is en een dubbele eisprong heeft gehad, is er een grotere kans op tweelingdracht. Tweelingdracht is bij paarden niet gewenst wegens hoog risico op ernstige complicaties later in de dracht. De drachtcontrole wordt dan eerder gepland, namelijk 15 dagen na de ovulatie, zodat een eventuele ongewenste tweeling op tijd behandeld kan worden. De behandeling bestaat uit het afknijpen van één van de twee embryo’s wanneer deze dus nog klein zijn. 

Bij het begeleiden met diepvries sperma, worden de merries opgenomen op de kliniek zodat zij extra intensief begeleid kunnen worden naar het moment van inseminatie. 

Bekijk de andere diensten