Voedingsadvies

Een rantsoen dat volledig op uw paard en zijn behoeften is afgestemd, ondersteunt de gezondheid van het paard en kan bijdragen aan de genezing van ziekten. 

Elk paard is anders en heeft zijn eigen behoeften, afhankelijk van zijn gebruiksdoel, ras en eventuele aandoeningen die het paard heeft. Het rantsoen dat voor het ene paard zeer geschikt is, kan voor een ander paard juist voor problemen zorgen. Aandoeningen die gerelateerd kunnen zijn aan de voeding zijn bijvoorbeeld hoesten, hoefbevangenheid, obesitas, mestwater en natuurlijk koliek. Het rantsoen dient ook aangepast te worden wanneer uw merrie drachtig of lacterend is, en ook het oude paard vraagt om een aangepast rantsoen, met name wanneer het gebit in zekere mate versleten is. 

Er is een grote variatie in ruwvoer die we aan paarden kunnen geven. Daarnaast zijn er heel wat soorten en maten krachtvoer en supplementen op de markt. Hierdoor kan het voor eigenaren overweldigend zijn om de juiste keuze voor hun paard te maken. U kunt bij ons terecht voor een voedingsadvies met eventueel een volledige rantsoenberekening, zodat we samen tot het juiste rantsoen voor uw paard komen. 

Aan de hand van een vragenlijst worden de (eventuele) klachten en behoeften van uw paard in kaart gebracht. Deze vragenlijst kan zelfstandig door u als eigenaar of verzorger van het paard worden ingevuld, maar wordt het liefst samen met een van onze dierenartsen ingevuld bij het paard op stal. Op deze manier kan samen met de dierenarts een inschatting van de kwaliteit van het ruwvoer, de Body Condition Score en het geschatte ideale gewicht van uw paard bepaald worden. Hoe vollediger deze vragenlijst wordt ingevuld, hoe preciezer het rantsoen van uw paard kan worden berekend, waardoor een beter onderbouwd voedingsadvies voor uw paard kan worden opgesteld. 

Een voedingsadvies op maat voor uw paard wordt opgesteld door onze dierenarts Mara van Maarschalkerweerd, zij heeft de cursus tot Voedingsconsulent Paard afgerond. 

Bekijk de andere diensten