Oogheelkunde

Oogproblemen komen regelmatig voor bij paarden en moeten altijd als spoedeisend gezien worden, aangezien er in sommige gevallen onherstelbare schade kan ontstaan. Wanneer het paard acuut een dik oog heeft, met het oog knijpt of overmatig traant, is het geadviseerd om direct contact op te nemen om het oog te laten onderzoeken door een dierenarts. Aan de hand van de bevindingen van het oogonderzoek, zal een diagnose gesteld worden, waarna de therapie volgt.

Veel voorkomende oogproblemen bij het paard:

Slijmvliesontsteking
Een ontsteking aan het slijmvlies van het oog. De zwelling en rode slijmvliezen van het oog kunnen veroorzaakt worden door vliegen, stof of een voorste luchtweginfectie.

Hoornvliesbeschadiging
Een beschadiging en troebeling van het hoornvlies. Meestal houdt het paard het aangedane oog dicht en traant het. Met een fluoresceïne test kun je ook een kleine, met het blote oog onzichtbare beschadiging aantonen.

Maanblindheid/uveitis
Dit is een ontsteking van de uvea (vaatvlies, straallichaam en de iris van het oog). De aandoening treedt meestal bij slechts één oog op, is zeer pijnlijk en de precieze oorzaak is meestal moeilijk te achterhalen. Het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een auto-immuunaandoening, maar ook virussen, bacteriën, parasieten of trauma kunnen de oorzaak zijn. Vaak krijgen aangedane paarden herhaaldelijk aanvallen, waarbij bij iedere aanval de onomkeerbare schade aan het oog toeneemt met uiteindelijk blindheid als resultaat.

Ooglid verwondingen
Ooglid verwondingen treden regelmatig op door schade van buitenaf. Indien een ooglidrand niet mooi geneest, kan de traanfilm niet mooi over de oogbol verdeeld worden, met hoornvliesproblemen tot gevolg. Correct hechten is dus van belang.

Tumoren
De meest voorkomende tumor bij het oog is het plaveiselcelcarcinoom dat voornamelijk voorkomt aan het derde ooglid (in de ooghoek). De tumor ziet eruit als een roze onregelmatig plekje. De therapie bestaat uit het chirurgisch verwijderen van (een deel) van het derde ooglid.

Bekijk de andere diensten