Embryotransplantatie

Bij Embryo Transplantatie (ET) wordt een embryo van de ene merrie (biologische moeder, donormerrie) overgezet in een andere merrie (de ontvangstermerrie/draagmerrie). Embryotransplantatie wordt steeds vaker toegepast in Nederland. Regelmatig wordt er op veulenveilingen een veulen gepresenteerd die middels ET is voortgebracht. Evenals draagmerries die drachtig zijn van een genetisch interessant embryo.

Voordelen van ET:
Het voornaamste voordeel van ET is dat de merrie het veulen zelf niet hoeft te dragen.
Dit biedt uitkomst bij: 

  • Merries die zelf hoog in de sport lopen.
  • Bewezen fokmerries. Van deze merries wil de fokker graag meerdere nakomelingen per jaar.
  • Merries met fysieke problemen die het uitdragen van een dracht onmogelijk maken. Te denken valt aan een buikhernia, uierproblemen, hoefbevangenheid, slechte kwaliteit van de baarmoeder.
  • 2-jarige genetisch interessante merries. De merries zijn zelf nog te jong om drachtig te worden, maar kunnen via ET wel al voor nakomelingen zorgen.
  • Merries die laat in het seizoen hebben geveulend kunnen middels ET het jaar erop een veulen krijgen. Zelf kunnen ze dan het volgende seizoen vroeg worden gedekt zonder een jaar te missen. 

Nadelen ET:

  • De merries dienen wat intensiever begeleid te worden. Daarnaast is het embryo spoelen en transplanteren en specialistische handeling waardoor er uiteraard ook meer kosten gemaakt worden.
  • Door de hoeveelheid handelingen die er verricht dienen te worden voor het verkrijgen van een drachtige ontvangstermerrie, is er een wat lagere succesratio dan bij het zelf drachtig maken van een fokmerrie. 

De veterinaire begeleiding:
Het eerste deel van de begeleiding voor ET is vergelijkbaar met die van een fokmerrie die zelf haar veulen draagt. De donormerrie wordt zelf gedekt en de bevruchting vindt dus in de donormerrie plaats. Het enige verschil is dat de eisprong nauwkeurig moet worden bepaald. Normaal gesproken wordt een fokmerrie om de dag gescand. Bij een donormerrie dient dit iedere dag te gebeuren.

Op dag 8 na de eisprong zal het embryo uit de donormerrie worden gespoeld. Bij het spoelen wordt er gemiddeld genomen 2x 2 liter spoelvloeistof via een katheter in de baarmoeder gebracht en afgeheveld. De afgehevelde vloeistof loopt via een filter, dit laat de spoelvloeistof wel door, maar het embryo wordt opgevangen. Na het spoelen zal er met behulp van een speciale microscoop gekeken worden of er een embryo in het filterbakje zit.

Indien er een embryo gevonden is, kan 

  • het embryo verzendklaar gemaakt worden en opgestuurd worden naar een emboytransplantatiecentrum. In een dergelijk centrum zijn vele ontvangstermerries aanwezig in verschillende stadia van de cyclus. Er is altijd een ontvangstermerrie die synchroon loopt met de cyclus van de donormerrie. In deze merrie zal het embryo geplaatst worden. Een embryo dat binnen 24 uur wordt overgeplaatst naar de ontvangstermerrie, heeft evenveel kans van slagen als bij het direct overplaatsen in een draagmoeder; 

of

  • of het embryo wordt overgeplaatst in een eigen draagmerrie. Idealiter zijn er per donormerrie 2 draagmerries beschikbaar om de kans van slagen zo hoog mogelijk te maken. 

Op de dag van spoelen wordt de meest geschikte merrie gekozen voor het overzetten van het embryo. Na het overplaatsen van het embryo zal de ontvangstermerrie de dracht uitdragen.

Drachtigheidscontrole:
Om te bepalen of de draagmerrie drachtig is wordt zij net als bij een fokmerrie gescand rond de 16 dagen (dat is dus 8 dagen na de transplantatie, aangezien het embryo toen al acht dagen oud was).

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op met de kliniek voor aanvullende informatie.

Bekijk de andere diensten