Bij Embryo Transplantatie (ET) wordt een embryo van de ene merrie (biologische moeder, donormerrie) overgezet in een andere merrie (de ontvangstermerrie/draagmerrie). Embryotransplantatie wordt steeds vaker toegepast in Nederland. Regelmatig wordt er op veulenveilingen een veulen gepresenteerd die middels ET is voortgebracht. Evenals draagmerries die drachtig zijn van een genetisch interessant embryo.
Voordelen van ET:
Het voornaamste voordeel van ET is dat de merrie het veulen zelf niet hoeft te dragen.
Dit biedt uitkomst bij:
Nadelen ET:
De veterinaire begeleiding:
Het eerste deel van de begeleiding voor ET is vergelijkbaar met die van een fokmerrie die zelf haar veulen draagt. De donormerrie wordt zelf gedekt en de bevruchting vindt dus in de donormerrie plaats. Het enige verschil is dat de eisprong nauwkeurig moet worden bepaald. Normaal gesproken wordt een fokmerrie om de dag gescand. Bij een donormerrie dient dit iedere dag te gebeuren.
Op dag 8 na de eisprong zal het embryo uit de donormerrie worden gespoeld. Bij het spoelen wordt er gemiddeld genomen 2x 2 liter spoelvloeistof via een katheter in de baarmoeder gebracht en afgeheveld. De afgehevelde vloeistof loopt via een filter, dit laat de spoelvloeistof wel door, maar het embryo wordt opgevangen. Na het spoelen zal er met behulp van een speciale microscoop gekeken worden of er een embryo in het filterbakje zit.
Indien er een embryo gevonden is, kan
of
Op de dag van spoelen wordt de meest geschikte merrie gekozen voor het overzetten van het embryo. Na het overplaatsen van het embryo zal de ontvangstermerrie de dracht uitdragen.
Drachtigheidscontrole:
Om te bepalen of de draagmerrie drachtig is wordt zij net als bij een fokmerrie gescand rond de 16 dagen (dat is dus 8 dagen na de transplantatie, aangezien het embryo toen al acht dagen oud was).
Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op met de kliniek voor aanvullende informatie.