Medische Beeldvorming

Naast het onderzoeken aan de buitenkant, zijn er veel indicaties om de structuren binnen in het paard in beeld te brengen.


Wij beschikken over een modern röntgensysteem om röntgenfoto’s te maken van de benige delen. Hiermee kunnen we onder andere fracturen (breuken) en artrose mee in beeld brengen. Ook hebben we de beschikking over een mobiel röntgen systeem wat we op locatie in kunnen zetten. Voor röntgenopnames van de rug en hals kunt u het beste naar kliniek aangezien het mobiele systeem minder krachtig is.

Uiteraard kunt u ook voor echografisch onderzoek bij ons terecht. Voor orthopedisch onderzoek van pezen en gewrichten is echografie onmisbaar. Ook voor acute en chronische koliek is echografisch onderzoek waardevol. Omdat dit onderzoek hoge eisen stelt aan de apparatuur, zal echografie van de buik altijd op de kliniek plaatsvinden. We beschikken ook over een mobiel echografisch systeem voor peesscans op locatie. Echografisch onderzoek is uiteraard ook belangrijk in de fokkerij, voor drachtcontrole of het voorspellen van de eisprong

Daarnaast beschikken wij over een flexibele endoscoop om via de neus de luchtwegen of de maag te bekijken. Dit om bijvoorbeeld maagzweren of luchtweg aandoeningen bij paarden te diagnosticeren. Ook structuren als de luchtzakken, slokdarm en stembanden kunnen we hiermee in beeld brengen en beoordelen. Zelfs de blaas en baarmoeder kunnen in beeld gebracht worden indien hier een indicatie voor is, bijvoorbeeld bij cystes in de baarmoeder of stenen in de blaas.

Een kijkoperatie is ook een vorm van medische beeldvorming. Hierbij wordt onder algehele anesthesie een gewricht of peesschede van binnen onderzocht en indien nodig direct behandeld.

Voor MRI- of CT-scan verwijzen wij u door naar een samenwerkende paardenkliniek.

Bekijk de andere diensten