PROK-, Aan- en Verkoopkeuring

De aankoop van een nieuw paard is altijd spannend en brengt uiteraard risico’s met zich mee. Om op diergeneeskundig vlak de risico’s in kaart te brengen, maken we gebruik van de aan- of verkoopkeuring.

We maken onderscheidt tussen de klinische en de röntgenologische keuring.

Bij de klinische keuring wordt het paard of pony van top tot teen onderzocht. De ogen worden gecontroleerd, het hart wordt beluisterd, evenals de longen. Elk stukje van het paard wordt gevoeld en gecontroleerd op verdikking, gevoeligheid of andere afwijkingen. Tevens wordt het paard of de pony bekeken in beweging. Zowel rechtuit als op de volte, zowel linksom als rechtsom. Hierbij wordt gekeken of het paard kreupel is of niet, maar ook de coördinatie, het uithoudingsvermogen en eventuele bijgeluiden worden meegenomen in het advies. Op alle vier de benen wordt een buigproef uitgevoerd, om een mogelijke gevoeligheid te accentueren. Van alle bevindingen wordt een verslag gemaakt en een klinisch advies geformuleerd.

Naast de klinische keuring bestaat er ook een röntgenologische keuring. Hierbij worden verschillende gewrichten vanuit verschillende hoeken op de foto gezet om afwijkingen als artrose, OCD of cystes uit te kunnen sluiten. Tevens worden de sesambeenderen, het straalbeen en het spronggewricht beoordeeld om tot slot een risico inschatting te kunnen geven aan de hand van de röntgenfoto’s. Ook hiervan krijgt u een verslag en is het mogelijk de röntgenopnamen mee te nemen op USB-stick.

Indien u het wenst, kan de röntgenkeuring worden aangevuld met foto’s van de hals en rug.

Welke keuring(en) er worden uitgevoerd is volledig afhankelijk van uw wensen als koper of verkoper.

Ten behoeve van de fokkerij kunt u kiezen voor een PROK-keuring. Deze kan plaatsvinden vanaf een leeftijd van twee jaar. Ook deze kunt u bij ons laten uitvoeren. Tevens kunnen wij met de mobiele apparatuur bij u thuis komen om de serie röntgenfoto’s te nemen.