PROK-, Aan-en Verkoopkeuring

De aankoop van een nieuw paard is altijd spannend en brengt uiteraard risico’s met zich mee. Om op diergeneeskundig vlak de risico’s in kaart te brengen, maken we gebruik van de aan- of verkoopkeuring. We adviseren om bij de aankoop van een paard in ieder geval een klinische keuring uit te laten voeren. Met behulp van een röntgenologische keuring kunnen we de gezondheid en eventuele risico’s van het paard verder in kaart brengen.

Een keuring van een paard is een risico inschatting waarbij we kijken of het paard gezond is en geschikt is voor het doel dat de potentiële koper voor ogen heeft. Vaak wordt gedacht dat de uitslag van een keuring is, dat het paard goed- dan wel afgekeurd is. Maar dat is in werkelijkheid niet zo eenvoudig. Veel paarden en zeker als ze wat ouder zijn hebben afwijkingen van het normale of ideaalbeeld dat we graag zien, maar kunnen daar veelal goed mee functioneren. Net als mensen is ieder paard anders. Het doel van de keuring is dan ook om afwijkingen of bijzonderheden van het paard in kaart te brengen en in te schatten of dit een belemmering of risico vormt het beoogde doel. Zo is een klein beetje artrose bij een 18 jarig paard een klein risico, maar bij een 6 jarig paard een zeer groot risico. Bij het maken van de risico inschatting is de klinische keuring altijd leidend, als een paard klinisch niet goed is dan heeft het weinig toegevoegde waarde voor de koper om röntgenfoto’s te gaan maken. 

Bij de klinische keuring wordt het paard of pony van top tot teen onderzocht. De ogen worden gecontroleerd, het hart wordt beluisterd, evenals de longen. Elk stukje van het paard wordt gevoeld en gecontroleerd op verdikkingen, gevoeligheid of andere afwijkingen. Na het uitgebreide klinische onderzoek doen we ook het locomotie onderzoek, dit doen we zowel rechtuit als op de harde en zachte voltes. Hierbij kijken we of het paard rad loopt. Ook kijken we naar de coördinatie, het uithoudingsvermogen en of het paard/pony eventuele bijgeluiden (cornage) maakt. Op alle vier de benen wordt een buigproef uitgevoerd, om een mogelijke gevoeligheid te accentueren. Alle bevindingen worden opgeschreven op een keuringsrapport en meegenomen in ons advies.

Naast de klinische keuring bestaat er ook een röntgenologische keuring. Hierbij worden verschillende gewrichten vanuit verschillende hoeken op de foto gezet om afwijkingen als artrose, OCD of cysten uit te kunnen sluiten. Bij een standaard Nederlandse keuring maken we foto’s van beide voorvoeten en kogels en achter. Achter maken we röntgenopnames van de kogel, sprongen en knieën. Uiteraard is het mogelijk om op verzoek of op basis van gevonden afwijkingen aanvullende röntgenopnames te maken. Ook hiervan worden alle bevindingen op een keuringsrapport ingevuld en zullen we op basis van het klinische beeld en de röntgenopnames een advies met een risico inschatting geven.

Indien gewenst, kan de röntgen keuring worden aangevuld met foto’s van de hals en rug. We adviseren wel om dit op de kliniek uit te laten voeren. Ons mobiele röntgensysteem maakt kwalitatief minder goede röntgenopnames van de rug en hals omdat de röntgencamera minder krachtig is.

Welke keuring(en) er worden uitgevoerd is volledig afhankelijk van uw wensen als koper of verkoper. Het is dan ook belangrijk om dit van te voren goed te bespreken. Verder is het van ons van belang om te weten wie de opdrachtgever is van de keuring. Deze persoon is namelijk verantwoordelijk voor de betaling en wordt tevens eigenaar van het keuringsrapport en eventuele röntgenopnames. Ook adviseren we om een koopcontract voor aankoop van het paard op te stellen om zo afspraken duidelijk op papier te hebben. Meer daarover kun je vinden op: https://www.knhs.nl/paardrijden/je-eigen-paard-kopen/opstellen-koopcontract/ 

Ten behoeve van de fokkerij kunt u kiezen voor een PROK-keuring. Deze kan plaatsvinden vanaf een leeftijd van twee jaar. Ook deze kunt u bij ons laten uitvoeren. Tevens kunnen wij met de mobiele apparatuur bij u thuis komen om de serie röntgenfoto’s te nemen.

Bekijk de andere diensten