Hoefsmid

Voor goed en droog beenwerk zijn goede hoeven van zeer groot belang. Bijvoorbeeld scheve hoeven of te lange tenen verhogen de belasting van bepaalde structuren in het been, waardoor deze vatbaarder worden voor blessures. Met behulp van juist en regelmatig bekappen en het juiste ijzer indien nodig, kunnen veel blessures worden voorkomen.

Op de kliniek werken wij in samenwerking met Hoefsmederij Kees Kroon. Elke ochtend is hij bij ons aanwezig om paarden te beslaan. U kunt uw paard bij ons op de kliniek inplannen via het reguliere telefoonnummer.

Bij veel orthopedische blessures bestaat een deel van de therapie uit een aangepast beslag. Hiertoe wordt de aangetaste structuur in het been minder belast waardoor het meer rust krijgt en de genezing dus vlotter zal verlopen. De dierenarts zal u dit uitleggen wanneer het voor uw paard van toepassing is. Het aangepaste beslag kan worden gegenereerd in overleg met uw eigen hoefsmid, maar het kan ook dagelijks bij ons op de kliniek worden aangebracht op afspraak.

Waar volwassen paarden een stand hebben aangenomen en het lijf zich daar in meer of mindere mate op heeft aangepast, kan bij veulentjes nog heel wat worden veranderd. Sommige veulentjes ontwikkelen in de groei bijvoorbeeld een varus- (o-benen) of valgusstand (x-benen). Het is belangrijk om dan zo vroeg mogelijk in te grijpen. In veel gevallen is enkel onderhoud door de hoefsmid voldoende om de benen te corrigeren en zodoende chirurgisch ingrijpen te voorkomen.

Ook de bokvoet bij veulentjes is een veel voorkomend probleem wat zelfs meteen bij de geboorte al aanwezig kan zijn. Het advies luidt ook hierbij om niet te wachten en het even aan te zien, maar juist in een vroeg stadium in te grijpen. Hoe meer er gecorrigeerd moet worden, hoe lastiger het zal zijn. Het doel moet uiteraard blijven om chirurgie te proberen te vermijden.

Voor veulentjes zijn kleine schoentjes en ijzers beschikbaar om grotere correcties te verrichten. Uw smid kan u hierover informeren indien het voor uw veulen van toepassing is.

Bekijk de andere diensten